Carles Porta

Tor. Tretze cases i tres morts

Tor.jpg

  • Títol: Tor. Tretze cases i tres morts
  • Autor: Carles Porta
  • Editorial: La Campana
  • Núm. 255
  • ISBN: 978-84-16863-13-6
  • Premi  Lleida de Narrativa 2003, pel projecte d’aquest llibre

 

Tor és un petit poble del Pirineu català, pertanyent al terme municipal d’Alins, a la comarca del Pallars Sobirà. La muntanya que ocupa, que és una de les finques privades més gran de Catalunya, té un gan valor degut a la seva situació estratègica entre Andorra i els Pallars Sobirà ja que propicia el contraban i també per estar prop de les estacions d’esquí de la Maçana i Palque formen el complex turístic Vallnord.

L’any 1896, les tretze families que vivien al poble van constituir la Societat de copropeitaris de la Muntanya de Tor. Segons els estatuts, per ser propietari s’havia de viure tot l’any a Tor. Aquesta condició que amb el pas dels anys s’ha fet impossible de complir (actuament, durant sis mesos no hi viu ningú) ha desencadenat barralles, pleits, odis i fins i tot assassinats sent-ne sempre protagonistes les dues families  cacics del poble  els Sansa i els Palanca.

Carles Porta i el seu equip, van reconstruir la història negra d’aquest poble a  Tor, la muntanya maleïda  que va emetre el 30Minuts de TV3 al 1997 i que posteriorment es va ampliar amb el  llibre Tor. Tretze cases i tres morts. El llibre fa un recorregut dels fets desde 1896, moment en què es va constituir la Societat fins el 2005 quan el Tribunal Superior de Justicia de Catalunya ratificà la sentència de l’Audiència de Lleida per la qual  dictamina que la muntanya és dels hereus de la fundadors de la Societat.

 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s