Felix Edo Tena

El guardià de les trufes

el guardià de les trufes.jpg

 • Títol: El guardià de les trufes
 • Autor: Fèlix Edo  Tena
 • Editorial: Barcino
 • Col·lecció: Museu de vida rural, 7
 • ISBN: 978-84-7226-802-9

La història que ens explica El guardià de les trufes és una  història senzilla, igual que ho era el tarannà d’aquella gent que van habitar als masos dels Ports i del Maestrat en els darrers temps en què van estar en plena vitalitat. Fèlix Edo ens ho conta d’una manera sorprenent, amb una prosa treballada i poètica, unes descripcions  pictòriques  amb les que no ens costa imaginar les escenes, perquè gairebé pots sentir, tocar i olorar aquells paisatges.

‘Vent de ponent…’ és com s’anomena el prefaci i en ell, hi trobem una escena quotidiana on iaio i net són els protagonistes. A continuació, quatre capítols que porten com a títol el nom de les estacions de l’any; en el primer, assistim als últims moments de vida de Leovild Tena un soldat que ha desertat amb la intenció de tornar a a casa; els següents transcorren al Mas de Forès al terme de Benassal en el moment en què ha acabat la Guerra Civil, el protagonista és Lluís, el fill de Leovild. Per concloure la novel·la trobem un epíleg, ‘Vent de mestral…’ on Lluís ja vell, conversa amb el seu fill; es resisteix a deixar aquell món masover però és conscient de la seva inminent desaparició  perquè com bé diu  “tot allò que havien guanyat era tot allò que havien perdut” i “de la vida passada ja només queden les restes”.

La vida i el treball al compàs de les estacions que ens narra El guardià de le trufes ens transporta a històries i vivències que tots els que tenim avantpassats dels Ports i del Maestrat hem sentit alguna vegada. Llegir-lo ha estat tot un plaer no només per conèixer la història de Lluís Tena sinó perquè també m’ha evocat records explicats per ma iaia, i m’ha portat a converses i comentaris amb ma mare.

Anuncis

4 thoughts on “El guardià de les trufes

  1. Gracias por la visita Montse! Sabía que te interesaria 😉 cuando la leas espero tu comentario! Y espero pronto poder hablar sobre alguno de tus relatos 😉
   Te dejo que trabajes en “eso” creo podré conseguir más material! 👏👏

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s