Pilar Romera

Li deien Lola

li deien lola.jpg

  • Títol: Li deien Lola
  • Autora: Pilar Romera
  • Editorial:  Columna Edicions
  • ISBN: 978-84-664-2134-8 (epub)

Per twitter vaig llegir la crítica que se’n feia a El Punt Avui i de seguida em va cridar l’atenció per l’argument, la localització i el context històric en què es desevolupa l’acció. Sabia que aquella seria la meva propera lectura. Una lectura que he disfrutat molt,  ha estat la millor companyia per les tardes  d’un cap de setmana plujos.

El pròleg ens situa en un poble de la Ribera d’Ebre al 1930, just quan Josep de cal Pastor conta a la concurrència del cafè del Potecari que ha descobert el cos sense vida de de la Dolors. I ja al primer capítol, ens endinsem en la història personal d’aquesta dona que fa molts anys va servir a Ca Maurici, igual que ho havia fet abans la seva mare. Descobrim quins són els seus orígens i com a causa d’una humiliació la van exiliar a Barcelona. A ciutat, on li deien Lola, va haver d’aprendre a sobreviure i va obrir-se camí des del Somorrostro fins freqüentar els indrets més selectes de la ciutat.

La novel·la ambientada des de finals del s.XIX fins l’arribada de la República està força documentada i contextualitzada amb  fets històrics reals: assistim a la  decadència de la burgesia, a les revoltes obreres, als atemptats al Liceu i la processó de Setmana Santa, al pròcès de Monjuïc, … i tots aquests fets justament amb la pròpia experiència vital insireixen en la protagonista, la fan evolucionar, prendre consciència de classe, i li proporcionen una ideologia a la que ser fidel.

En resum, una novel·la que es llegeix ràpid perquè enganxa. Vols saber que li depara la vida a la Dolors, perquè i sobretot qui ha acabat amb la seva vida quan “Semblava que se n’havia sortit! Però va néixer enmig de la misèria, enmig de la merda de la servitud, i mireu quina mort ha tingut. Una mort miserable i merdosa”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s