Isabel Olesti

Les dones del 36. Nou dones i una guerra

les dones del 36.jpg

 

  • Títol: Les dones del 36. Nou dones i una guerra
  • Autora: Isabel Olesti
  • Editorial: La Butxaca
  • ISBN: 978-84-16600-26-7

Les Dones del 36 ens conta la Història des d’un punt de vista del que no estem acostumats, el de les dones i a més, les del bàndol dels perdedors. Es tracta de la transcripció del testimoni de nou dones que van patir la repressió, l’exili, la presó i clandestinitat en temps de la guerra civil.

Vuit d’aquestes dones van néixer entre 1909 i 1921,  i com la majoria d’aquella època van començar a treballar sent unes xiquetes en fàbriques i tallers. Representen una generació de dones amb consciència d’identitat i  compromeses amb la lluita pels drets laborals. Amb la Constitució del 1931 van ser reconegudes aconseguint la reglamentació del vot, de l’ avortament, del fet de viure en parella, l’accés a la cultura,… Al 1936, en esclatar la guerra, van seguir lluitant pels drets adquirits, van dirigir hospitals i menjadors socials, van cuidar ferits, i exiliats   però sense deixar mai enrere la seva convicció ideològica. Al 1939 van patir la presó i l’exili.

La novena dona, va néixer al 1934, quan va esclatar la guerra només tenia dos anys. Ella no es va moure per ideals politics ni va tenir activitats clandestines, ni patir la presó. El seu testimoni ens transporta  al món de les victimes innocents dels conflictes dels grans. Com tants xiquets que viuen en països en guerra, va haver d’exiliar-se seguint els seus pares. Va patir por, soletat i el rebuig de la societat per ser filla d’exiliats. Però aquesta, també és una dona valenta, va voler reconciliar-se amb el seu passat i transformar aquest victivisme ajudant a restablir la memòria històrica perquè pensa que la història és patrimoni de tots.

Aquestes nou dones, juntament amb d’altres que van patir la mateixa sort, al 2001 van formar el col·lectiu Dones del 36. Volen donar a conèixer les seves vivències i recuperar tot allò que durant anys s’ha silenciat.

 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s