Gemma Ruiz

Argelagues

argelagues.jpg

Títol: Argelagues

Autora: Gemma Ruiz

Editorial: Proa

Col·lecció: A tot vent

ISBN: 978-847588-629-9

La Història sempre s’explica des del punt de vista dels grans fets però està plena de petites històries personals que són les que li donen sentit. Estem acostumats a sentir gestes d’homes però elles, les dones, tenen grans vides a explicar, vides de superació, de supervivència, d’heroïnes que van fer la guerra a la reraguarda però que van haver de lluitar per poder sobreviure i  tirar els seus fills endavant.

Gemma Ruiz, amb  aquesta novel·la, dóna veu a aquesta generació de valentes a través de la Remei, la Rosa i la Nina. Tres dones que van viure en una societat d’homes en la què imperava allò que deia el pare, el germà o el marit; una societat que les deixava anul·lades fins pensar que la seva història personal no tenia valor, quan havien estat elles, les dones, que amb el seu esforç en silenci les que havien aconseguit tirar endavant la família. L’autora en una entrevista a El País, publicada el 28 de setembre de 2016, explica com la seva àvia i tieta àvia, respecte a la seva pròpia història afirmaven “si nosaltres no valem res!” i a la mateixa entrevista llegim  que “ el primer triomf de la Gemma Ruiz va ser canviar aquest concepte que les àvies tenen de sí mateixes” i “ van acabar adonant-se de la importància de les seves vides”.

El títol fa referència a uns arbustos modestos però punxens, com aquestes dones fràgils però a l’hora amb un caràcter fort que van lluitar per construir-se un futur.  Dones de diferents generacions del s. XX, de Castellterçol i de Múrcia que van arribar a Sabadell deixant enrere el seu  món de pagès per obrir-se camí en el món de la industrialització tèxtil.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s