Toni Orensanz

L’òmnibus de la mort: parada Falset

l'òmnibus

 

 

Títol: L’òmnibus de la mort

Autor: Toni Orensanz

Editorial: Ara llibres

ISBN: 978-84-92406-55-5

 

La Brigada de la Mort era una unitat d’incontrolats anarquistes procedents de la columna Ortiz que va actuar durant el 1936 a les comarques de Tarragona i al Baix Aragó. Eren un grup de 40 homes armats, amb una calavera cosida al pit i a la gorra i que es desplaçaven en un òmnibus de color negre; la seva finalitat era “fer neteja” i implantar el comunisme llibertari. Els execesos que cometíen van fer que la CNT la investigués i a partir del l’octubre de 1936 no es té coneixement de més actuacions de la Brigada de la Mort.

L’estiu del 1936 l’òmnibus encapçalat per Pasqual Fresquet va arribar a Falset, poble natal de Toni Orensanz, i en una sola nit van cometre 27 assassinats en nom de la revolució. Aquest és el punt de partida de la investigació que porta a terme l’autor, pretén descobrir qui era aquest dirigent tant macabre i si és veritat, tal i com diu un dels testimonis, que va acabar els seus dies a Vinebre o si això forma part de la llegenda que s’ha creat al voltant d’aquest personatge.

A través de 58 capítols assistim al procès d’investigació que porta a terme Orensanz durant 5 anys. La recerca d’informació li ve de diferents fonts: entrevistes a testimonis, ajut d’historiadors, recerca als arxius i fins i tot una anàlisis grafològica d’una carta escrita pel mateix Fresquet. Poc a poc anem descobrint el perquè actua així i inclús podem entrar una mica a la seva psicologia. Tot i que com diu el mateix autor “la veritat, de vegades, acaba sent el contrari del que ens sembla veure” i és conscient que possiblement “aquesta història acabarà no satisfent a ningú” perquè encara hi ha moltes històries de la guerra que  s’amaguen per vergonya o per por.

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s