Emma Aixalà

La quinta del biberó. Els anys perduts

quinta bibero

 

Títol: La quinta del biberó. Els anys perduts

Autora: Emma Aixalà

Editorial: Proa

ISBN: 84-8437-424-6

 

L’any 1938, l’exercit de la República va haver d’incorporar soldats que encara no havien fet el servei militar, de fet fins al 1941 no els tocava fer-lo, eren joves d’entre 17 i 18 anys; molts d’ells no havien sortit mai del seu poble i la majoria no havien viatjat mai a Barcelona. Aquesta generació ha passat a la història com “la quinta del biberó”, una expressió que s’atribueix a Federica Montseny, ministra del govern republicà, que en saber que aquesta lleva anava a l’exercit va exclamar que els soldats  eren tant joves que encara podien prendre el biberó.

En aquest llibre la periodista Emma Aixalà dóna veu a 13 t’estimonis d’aquesta generació. A partir d’entrevistes, textos escrits pels protagonistes alguns en el mateix moment en què es succeïen els fets i altres posteriorment reconstrueix uns temps convuls en la nostra història, són testimonis colpidors en un moment en que “la mort arriba a ser la normalitat”.

El moment en que s’han d’acomiadar de les seves families, el bateig de foc i la mínima formació, el front de l’ebre, la retirada i el final de la guerra, són alguns dels episodis de la història que revivim a travès d’aquest  llibre.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s