Assumpta Montellà

El Silenci dels Telers

El silenci dels telers (Assumpta Montellà)

Títol: El Silenci dels Telers

Autora: Assumpta Montellà

ISBN: 978-84.15224-78-5

Edició: Ara Llibres

Hem va deixar El Silenci dels Telers. T’agradarà, em va dir.  I així va ser. Havia llegit Olor de Colònia de Silvia Alcántara i El Safareig del morts de Marta Barnús, totes dues novel·les ambientades en colònies tèxtils i ara tocava llegir alguna cosa de no ficció.

Es tracta d’un excelent treball de camp, en el que la historiadora Assumpta Montalà (autora de la Maternitat d’Elna) dóna veu a 20 dones que durant el s.XX van viure en colònies tèxtils a la vora del riu Llobregat.  19 dones nascudes entre 1917 i 1950 que van treballar en aquestes colònies i una noia nascuda el 1995 que encara hi viu; d’aquesta manera, pretèn escenificar el passat i el present.

El poema L’Elionor de Miquel Martí i Pol (del poemari La Fàbrica) que encapçala el llibre apropa al lector a la realitat que ens contaran aquestes dones. Cadascuna ho farà desde el seu propi punt de vista: hi ha dones que ja van nàixer a la colònia, d’altres hi van arribar provinents del camp; algunes es resignaven a aquest treball i ja s’hi sentien a gust, d’altres no gosaven a revelar-se per por de ser expulsades. Són dones que ho tenien tot per viure, ‘només’ els hi mancava la llibertat.

Amb el Silenci del telers viatgem en el temps des d’una época en què la producció tèxtil a Catalunya era una industria emergent fins al punt de la seva decadència i ho fem de la mà de les dones, del sector silenciat perquè la historia la escrivien els homes elles només eren dones sense nom i sense drets que treballaven sota el soroll ensordidor dels telers.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s