Maria Mercè Roca

La Merla Blava

 

Títol: La Merla Blava

Autora: Maria Mercè Roca

ISBN: 978-84-246-5565-5 (epub)

La història transcorre a Barcelona, durant el 1715, un any després d’acabar la Guerra de Succesió. En una època de forta repressió contra els vençuts i en la que la ciutat intenta sobreviure a les noves imposicions, la Caterina Castellví es trasllada a casa dels seus oncles Jeroni Girard i Casilda Feliu, després de l’enderroc del Convent de Santa Clara, on viu des de la mort dels seus pares, ja que en aquell indret hi volen construir la Ciutadella. L’oncle, un conegut cabellaire, l’assetja i decideix marxar, en la seva fugida la confonen amb Marianna de Copons i és així com entra en contacte amb La Merla Blava, una organització cladestina de resistència antiborbònica.

Com en tota novel·la històrica hi conviuen a la perfecció personatges ficticis amb personatges reals. Els més destacats, però, són els de les dues dones que tot i assemblar-se fisicament com dues gotes d’aigua pertanyen a móns diferents. Per una banda, Caterina Castellví que sofreix una evolució al llarg de la història, comença sent una noia òrfena i fràgil  que viu en un convent per transformar-se en un personatge que pren les seves pròpies descicions i que sap com defensar-se per ella mateixa; per una altra, Marianna de Copons una aristòcrata que fa d’espia per a l’Organització, fent-se passar per Pauline de Clarimanceau.

La narració té un ritme àgil i s’estructura en dos plans narratius que en un principi es juxtaposen per acabar sent un de sol i que venen marcats per la tipografia: en cursiva trobem un capítols més curts que correspondríen a la ficció històrica i que acaben signats per “La Merla Blava” i en rodona la història de ficció, la de la Caterina.

En definitiva, La Merla Blava és una novel·la entretinguda on hi trobem misteri, Història i llegenda.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s