La Sega

image

Títol: La Sega

Autor: Martí Domínguez

Editorial: Proa

ISBN: 978-84-7588-581-0

Al setmanari El temps vaig llegir l’entrevista a Martí Domínguez a propòsit de l’edició de la seva darrera novel·la. Em va semblar interessant tant per la seva temàtica, la vida  als masos en l’època dels maquis, com per la seva localitzaciò, El Maestrat.

Es tracta d’una novel·la circular, el rader capítol ens relata els fets del primer, es repeteix el cinquè dia de sega, però ara dotat de nou significat. En ella se’ns parla de com vivia la gent dels masos, com es distribuïen les feines, com funcionava la sega, la matança, les seves festes, els seus balls, … Però també de la por, del silenci, de la contradicció que vivien en aquella època en què cada vegada era mès dificil la vida al mas, però marxar a la ciutat era sinònim de passar gana i de perdre  el patrimoni familiar. Per aixó els personatges que hi parèixen són durs, presoners de les circumstàncies del moment.

La història transcorre entre 1948 i 1950, qui ens l’explica ès Goriet, un xiquet a qui la Guàrdia Civil ha matat el pare acusant-lo d’ajudar als maquis. Ell n’és el fil conductor, però a la seva, s’hi entrecreuen altres històries : com la d’Arcadi, un mestre desterrat de València per la seva ideologia republicana que manté un estret lligam amb el nostre protagonista animant-lo a estudiar, a ser una persona culta, li regala llibres d’història natural i li fa classes particulars quan no pot anar a l’escola perquè ha de cuidar la rabera, les seves màximes són “ver, oir i callar”, encara que mostra complicitat amb Goriet quan se n’assabenta que tenen un maqui ferit amagat a casa; el capità de la guàrdia civil, un home sense escrúpols que no dubta en utilitzar qualsevol mètode per aconseguir una confessió que delati als que donen suport als guerrillers; Pelut, un guàrdia civil que pretén a Teresa; Isabel, la mare de Goriet, que un cop mort el marit s’ha de fer càrrec ella sola del mas, de la rabera, els fills..; el metge, de fortes idees dretanes; el maquis com Matemàtic o Ferroviari, aquest de conducta poc clara, de qui se n’enamora Teresa germana de  Goriet; i altres personatges, que, com els masovers d’aquella època, vivien en mig de la batalla entre guerrillers i guàrdia civil.

Publicat per Lluna Negra

M'agrada llegir i per això he obert aquest espai, per guardar les meves lectures i per què no? Per compartir-les

2 respostes a “La Sega

Deixa un comentari