Àlvar Caixal

Les llavors del silenci

image

Títol: Les llavors del silenci

Autor: Àlvar Caixal

Editorial: Edicions 62

ISSBN: 978-297-7205-0

Premi BBVA Sant Joan 2013

Ens trobem davant d’una novel·la que tracta  temes històrics: les Brigades Internacionals, la guerra civil, la lluita contra l’oblit; però també d’altres més intimistes: l’amor, la maldat dels humans, com els actes dels nostres avantpassats ens poden carregar de deutes morals.

Àlvar Caixal, amb unes descripcions poètiques, en les que el paisatge pren gran protagonisme ens relata dues històries paral·leles que acaben convergint en una de sola. Per una banda, la vella i fràgil senyora Tavistock ens trasllada a l’època de la guerra civil, a través de les cartes que Frank, un brigadista iternacional, va enviar a la seva enamorada,  tieta Madelaine, des del front d’Aragó abans de desaparèixer. Per una altra, la història d’Alfred, un jove barceloní que després del suicidi del seu pare, descobreix una llibreta amagada que el farà intuir que la seva mare tenia algún tipus de relació amb les milicies internacionals.

Amb la senyora Tavistock ens traslladarem, al 1936-1938, una època convulsa de la nostra història en la que brigadistes anglesos van venir a lluitar en contra dels feixistes. Assistirem al moment “en què les divisions de voluntaris, un cop perdudes Alcanyís i Casp, havien reculat fins tocar el Matarranya on s’atrinxeraven entre la Codonyera i Valdelgorfa per intentar aturar les unitats italianes”. I amb Alfred veurem quina ha estat la conseqüència, la llavor, dels actes d’aquells homes i dones que van viure durant la Guerra, com secrets familiars s’acaben revelant gairebé 80 anys després i com poden arribar a marcar el futur. Però també,  com  n’és d’important la recerca d’aquesta identitat perquè com dèia l’àvia de l’Alfred, “oblidar és el pecat mès gran”

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s